Badminton is een dynamische en veelzijdige sport

Lee Hoorweg is penningmeester van Badminton Abcoude © Sporthuis Abcoude

De ‘ballen’ kunnen je in Het Sporthuis op vrijdagavond met meer dan 100 kilometer per uur om de oren vliegen. Graag stellen we de vereniging Badminton Abcoude voor. Een gezellige kleine club met enthousiaste leden. Lee Hoorweg, sinds 3 jaar penningmeester van Badminton Abcoude, praat ons bij over zijn favoriete sport.

Tekst en foto: © Sporthuis Abcoude

“Badminton Abcoude bestaat alweer 45 jaar en je kunt bij ons recreatief spelen. We hebben drie banen tot onze beschikking en spelen meestal in dubbelspel. We wisselen tijdens de speelavond de samenstelling van de teams. Daarbij kijken we naar de opkomst en de speelsterkte. En de meer ervaren spelers helpen nieuwkomers met technische en tactische aanwijzingen.”

Wat is zo leuk aan jouw sport?

“Ik vind het een ontzettend leuke sport om te doen. Er zit veel meer in zit dan je zou denken. Badminton op de camping bestaat uit de shuttle hooghouden en overslaan, maar in de sportzaal zijn er zoveel boeiende facetten in de technieken. Je zou bijvoorbeeld denken dat het slim is om de shuttle diep en hoog naar de achterlijn te knallen, want dan heeft de ander moeite om die terug te slaan. Wij noemen zo’n bal een verdedigende slag. Je geeft namelijk het initiatief uit handen, waardoor je tegenstander de kans krijgt om die bal hard te smashen, naar beneden te slaan. Een aanvallende bal is als de shuttle beneden de netband eindigt. Bijvoorbeeld een drop, een bal die als een dood vogeltje vlak achter het net valt. Of een smash of een heel vlakke bal, precies over het net. Kortom, speel niet te hoog, want dan wordt de shuttle keihard teruggesmasht.”

“Badminton is ook een heel tactische sport. En dat doe je bij het dubbelspel samen. Het is immers van belang dat je partner op de juiste manier in stelling staat en goed voor-achter speelt. Dat doe je door een aanvallende bal te spelen. Dat werkt zo. Als jij naar achter gaat om die drop of smash te spelen, dan kan jouw partner naar het net toe gaan en alle korte balletjes daar afmaken. Je bent in de aanvalspositie bij het dubbelspel als je voor-achter staat. Je bent in een verdedigende positie als je naast elkaar staat. Ook is een goede looptechniek van belang. Je moet steeds terug naar je beginpunt. Waarbij je alle hoeken van het veld met drie stappen kunt bereiken.

Ik heb regelmatig bij de Nederlandse open kampioenschappen gekeken in Almere. De top 50 van de wereld staat daar en dan zie je hoe ongelooflijk mooi dat spel is. En de ballen kunnen je dan zelfs met 400 km per uur om de oren vliegen.”

Wie kunnen er allemaal bij Badminton Abcoude terecht?

“Leden van alle leeftijden spelen bij ons, vanaf 15 jaar. Zelf ben ik zo’n 37 jaar lid. Ik heb tussendoor een paar jaar in Gaasperdam competitie gespeeld, maar ben daarna weer teruggekeerd op het nest. Ik wil daar spelen waar het uitdagend is, waar je leuke potjes kan spelen. En hier kun je lekker recreatief spelen. Sommigen willen lekker overslaan, maar anderen spelen tactisch heel goed en maken er een uitdagend potje van.”

Heb je nog iets wat je graag met de inwoners en ondernemers van Abcoude en omgeving zou willen delen?

“Kom gezellig langs en probeer het eens uit. Het is een superleuke sport. Nog leuker dan op de camping. We spelen op vrijdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. We hebben altijd wel een racket voor je te leen. Je kunt twee keer op proef meedoen en vooraf aanmelden is niet nodig.”

Dit artikel verscheen eerder op de website van Sporthuis Abcoude.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *